Útkövetések

Tartalomjegyzék

A vékony kliens technológia egyik megvalósítása kliens oldalon egy kis teljesítményű számítógépet takar. Az itt ismertetett rendszerben szerver oldalon Windows terminál szerver, kliens oldalon Debian GNU/Linux található. A vékony kliensek rdesktop programmal kapcsolódnak a szerverhez. A kis teljesítményű számítógép bármilyen, Debian GNU/Linux által támogatott hardver lehet, akár régi használt számítógép, akár új beszerzésű - LCD monitor hátlapjára VESA felfogatási pontokhoz csavarral rögzített - kis fogyasztású számítógép. Mivel a kliens felhasználói adatokat nem tárol, háttértárnak elegendő 4GB SD kártya vagy SSD is. Először telepítsünk fel egy Debian squeeze rendszert. Újraindítás után a következő kép fogad bennünket:


 

Láthatjuk hogy elindul néhány olyan szolgáltatás amire kliens oldalon nem lesz szükségünk, ezek a portmap daemon es NFS common utilities. A telepítéskor megadott root jelszóval lépjünk be:


 

A szükségtelen szolgáltatásoktól való megszabadulás valamint az rdesktop program futtatásához szükséges komponensek telepítése érdekében írjuk be a következő parancsot:

# apt-get install harden-servers harden-clients xserver-xorg-core xinit rdesktop

Telepítés után ez a kép fogad bennünket:


 

A minél kevesebb háttértár művelet végzése érdekében módosítsuk az /etc/default/rcS állományt:

# nano /etc/default/rcS

Az állomány Ctrl-o billentyűkombinációval való mentése után ezt kell látnunk:


 

Lépjünk ki a szövegszerkesztő programból: Ctrl-x

Mivel a vékony kliens használata során felhasználóként nem fogunk belépni a Debianba, a rendszert úgy állítjuk be hogy automatikusan elinduljon a grafikus felület majd szintén automatikusan elinduljon az rdesktop program a megfelelő paraméterekkel, ami csatlakozik a terminál szerverhez. Ehhez hozzuk létre a /.xsession állományt a következő tartalommal:

# nano /.xsession


 

Valamint módosítsuk a /etc/rc.local állományt a következő módon:

# nano /etc/rc.local


 

Illetve lassan felépülő hálózat esetén:


 

Módosítsuk az /etc/network/interfaces állományt ha szükséges:

# nano /etc/network/interfaces


 

A számítógép újraindítása után a következő kép fogad bennünket:

# reboot